Beschermd dorpsgezicht Noeveren opnieuw in gevaar

Er is opnieuw commotie in Noeveren. Dankzij de alerte buurtbewoners van het comité Noeveren bezorgd kon alsnog grotere schade vermeden worden. Moeten bomen sneuvelen voor geldgewin?

Op 30 november werden de inwoners van Noeveren opgeschrikt door bomenkap op het terrein van Van Heygen, vlakbij het steenbakkerijmuseum ‘t Geleeg. Het was niet zomaar wat opruimen van verwilderd struikgewas. Er vielen tientallen bomen, sommigen met een diameter van wel 50 centimeter. Het comité Noeveren Bezorgd trok naar de gemeente en de rechtbank. De gemeente moest de werken onmiddellijk laten stopzetten. De kap was illegaal. Het comité spant een rechtszaak aan.

Jacques Vandeputte, actief PVDA-lid en lid van het comité Noeveren Bezorgd getuigt. ‘Het immobiliënkantoor Dillen & partner verkoopt hier het ene na het andere eigendom. We weten er het fijne niet van, maar ze hebben sterke banden met de Talboom Group, die hier hoogbouwprojecten plant. Wij vinden dat in een omgeving die beschermd is voor haar historisch dorpsgezicht geen appartementen met zeven verdiepingen thuishoren. Wij zijn trots op Noeveren, een stille getuige van de harde arbeid die hier eeuwen lang in de steenbakkerijen geleverd is. We willen niet dat projectontwikkelaars de boel hier overpakken en de wet aan hun laars lappen. Het groen maakt een belangrijk deel uit van het beschermd dorpsgezicht. De gemeente Boom zou haar naam niet waardig zijn als voor het geldgewin bomen moeten sneuvelen.’

PVDA Boom steunt de bewoners van Noeveren. De trend om aan de rand van de Rupel alles vol te bouwen, mag het historisch erfgoed niet teniet doen. We kunnen niet toelaten dat het grote geld het haalt van het algemeen belang. In onze grote bevraging van Boom peilen we naar de mening van de Bomenaar rond het behoud van Noeveren. Je kan de bevraging hier invullen.