Er is niets veranderd. Het establishment doet gewoon verder...

Wij zijn niet te spreken over de totale blokkering die Bart De Wever heeft afgeroepen. “Terwijl De Wever het land gijzelt, staan 20.000 mensen met een handicap op de wachtlijst voor een persoonlijk assistentiebudget. Er is blijkbaar niets veranderd...

“De kiezer heeft geen signaal gegeven om het land te splitsen, maar om de sociale prioriteiten aan te pakken”, vult Raoul Hedebouw, federaal fractievoorzitter aan. “Wij roepen De Wever op om de electorale hold-up te stoppen en het signaal van de kiezer te respecteren.”

Na de federale formatie, zit nu ook de Vlaamse regeringsvorm muurvast. Zolang er geen duidelijkheid komt over de federale regering, wil Bart De Wever geen voet verzetten om een Vlaamse regering op de been te brengen. De PVDA is niet te spreken over het manoeuvre van de N-VA-voorzitter.

“Terwijl Bart De Wever het hele land blokkeert, staan 20.000 mensen met een handicap op een wachtlijst voor een persoonlijk assistentiebudget”, zegt Jos D’Haese, Vlaams fractievoorzitter van de PVDA. “Ze hebben we een toezegging gekregen, maar er zijn voor hen geen centen voorzien. 135.000 mensen wachten op een sociale woning, vaak met schrijnende verhalen. Het openbaar vervoer draait steeds verder in de soep. Bussen en trams rijden chronisch te laat en er worden honderden ritten afgeschaft door een tekort aan chauffeurs.”

“Hoe cynisch is het om een hele zomer tijd te verliezen?”, zegt D’Haese. “De mensen op een wachtlijst kunnen niet blijven wachten. De Wever blokkeert het hele land om tot elke prijs het confederalisme op te dringen in de federale onderhandelingen. Amper 6 procent van de Vlamingen vindt het confederalisme een prioritaire kwestie, de N-VA-kiezers inbegrepen.

“De mensen hebben op 26 mei niet gestemd voor de splitsing van het land en van de sociale zekerheid”, vult Raoul Hedebouw, PVDA-fractievoorzitter in de Kamer, aan. “De kiezer heeft een sociaal signaal gegeven. Maar daar is De Wever potdoof voor. Hij gijzelt liever het land om zijn eigen agenda door te drukken. Wij roepen hem op om die electorale hold-up te stoppen en het signaal van de kiezer te respecteren. Zodat we zo snel mogelijk de sociale prioriteiten kunnen aanpakken.”