Gemeente van kinderen en jongeren
26,1% van de Boomse bevolking is jonger dan 19 jaar. (Gemeentescan - 2023) Dat is een kwart van onze bevolking. Nochtans worden zij vaak over het hoofd gezien. We willen van Boom een gemeente maken die kinderen en jongeren omarmt als volwaardige medeburgers en hen optimale kansen aanbiedt.Onze kinderen en jongeren hebben recht op de gemeente, niet later als volwassenen, maar nu. Daarom betrekken we ze meer in het reilen en zeilen van onze gemeente en geven hen inspraak. Kinderen en jongeren moeten zich 100% goed in hun vel voelen in HUN gemeente. Dit begint al vanaf de eerste levensjaren en loopt door tot ze als volwassene mee zullen participeren in alle aspecten van het dagelijkse leven, van onderwijs, sport en recreatie over tewerkstelling tot gezamenlijke zorg voor elkaar en onze gemeente.
Wat wij willen
1. Infrastructuur op maat van jongeren en hun organisaties
- hernemen bouw jeugdhuis
- meer lokalen voor jongeren
- een sporthal en zwembad in de buurt
- infrastructuur van scholen openstellen
Meer achtergrondinformatie
Boom moet jongeren meer mogelijkheden bieden voor spel, sport en cultuur. Dat kan door de bestaande schoolinfrastructuur open te stellen en de nodige animatoren en extra conciërges te voorzien. We voorzien in alle wijken van onze gemeente lokalen die perfect kunnen gebruikt worden door jongeren(organisaties).
In 2019 is de beslissing genomen om de Sint-Annakapel om te vormen tot jeugdhuis. De renovatiewerken zijn toen opgestart, maar helaas nooit afgerond. Momenteel zijn deze plannen dan ook in de koelkast beland. We willen deze renovatiewerken zo snel mogelijk hernemen zodat deze ruimte snel ter beschikking van de jongeren staat.
We zorgen ervoor dat onze Boomse jongeren voldoende aan sport en recreatie kunnen doen. Steeds meer jongeren kunnen niet zwemmen. Daarom moeten er zwembaden ter beschikking komen. Er kunnen mooie samenwerkingsverbanden opgezet worden om zowel het overdekt zwembad als het openluchtzwembad terug in gebruik te nemen. Voor jongeren hoort een zwembeurt trouwens gratis te zijn. Het is ook van belang om een sporthal in elke buurt te hebben zodat jongeren niet de hele gemeente moeten doorkruisen of de ouders hen met de auto moeten vervoeren om te kunnen sporten.2. Kwaliteitsvolle kinderopvang
- gemeentelijke kinderopvang uitbouwen
- voor- en naschoolse opvang met huiswerkbegeleiding uitbouwen
- geen winstbejag
- flexibele kinderopvang
Meer achtergrondinformatie
We willen de gemeentelijke kinderopvang verder uitbouwen. We geloven dat elk kind recht heeft op kwalitatieve en betaalbare opvang, ongeacht de financiële situatie van de ouders. Daarom streven we ernaar om het aanbod van kinderopvang in onze gemeente te vergroten en te verbeteren. Daarnaast willen we ook de voor- en naschoolse opvang uitbreiden en ervoor zorgen dat er kwalitatieve huiswerkbegeleiding georganiseerd wordt. Zo willen we ervoor zorgen dat ouders met een gerust hart kunnen werken, terwijl hun kinderen veilig en goed begeleid worden.
We begrijpen dat ouders vaak geconfronteerd worden met onmogelijke werktijden en dat het moeilijk is om de zorg voor de kinderen te combineren met een baan. Daarom willen we ook flexibiliteit bieden aan ouders. We begrijpen dat de behoeften en wensen in kinderopvang kunnen verschillen. We willen flexibele opvangmogelijkheden aanbieden, zowel qua openingstijden als qua contracten. Dit stelt ouders in staat om de opvang af te stemmen op hun persoonlijke situatie.
De zorg voor kinderen staat centraal in plaats van het streven naar winstmaximalisatie. We willen een samenleving waarin elk kind de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen, ongeacht de financiële mogelijkheden van de ouders. We vinden het belangrijk dat de kinderopvang betaalbaar is voor ouders en dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Daarom willen we geen commerciële belangen laten meespelen in de kinderopvangsector.3. Meer speelgelegenheid in de wijken
- voldoende speelruimte in alle wijken
- breed, laagdrempelig speelaanbod
- openbare ruimte inrichten voor jongeren
- officiële lijst straatmeubilair uitbreiden
- overal groen en open ruimte op wandelafstand
Meer achtergrondinformatie
Voldoende speelruimte in alle wijken is van essentieel belang voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen en jongeren. Het biedt hen de mogelijkheid om zich op een gezonde en speelse manier te ontwikkelen en sociale vaardigheden te leren, maar ook om zich echt thuis te voelen in hun eigen buurt. Daarom is het belangrijk dat er een breed en laagdrempelig speelaanbod aanwezig is in alle wijken.
Er is momenteel veel ongebruikte openbare ruimte die hiervoor gebruikt kan worden. Door deze openbare ruimte in te richten voor en door jongeren zal deze met zorg behandeld worden. Om dit te realiseren is het echter van belang dat de officiële lijst van straatmeubilair wordt uitgebreid. We hebben hier de stem van de jongeren in nodig. Zij kunnen best aangeven of er ruimte moet zijn voor sport- en spelactiviteiten of aan plekken waar ze elkaar gewoon kunnen ontmoeten en samen kunnen komen.
We ijveren voor voldoende groen en open ruimte op wandelafstand in iedere wijk. Dit biedt kinderen de mogelijkheid om zich te ontspannen, te ontdekken en te bewegen. Het versterkt niet alleen hun fysieke gezondheid, maar ook hun geestelijke welzijn. Of het nu gaat om een park, een speelbos of een grasveld, groene speelruimtes hebben een positief effect op de beleving en ontwikkeling van kinderen en jongeren.
4. Gezonde voeding op school
- dagelijkse gratis soep voor elk schoolkind
- elke dag een stuk fruit
- de hele dag toegang tot drinkwater(fonteintjes)
Meer achtergrondinformatie
Veel Boomse scholieren hebben geen (gezonde) lunch mee naar school. Sommige kinderen hebben zelfs geen ontbijt binnen voor de schooldag begint. Leren met een lege maag is een zware opgave: de aandachtsspanne is zeer kort en het energiepeil zeer laag. We zorgen voor gratis en gezonde voeding op school: elke dag een stuk seizoensfruit en elke middag een portie warme soep. Onze schoolgaande jeugd verzekeren we zo van minstens één gezonde maaltijd per dag.
Daarnaast is het belangrijk dat kinderen gestimuleerd worden een hele dag water te drinken. Alle scholieren zullen een hele dag toegang hebben tot drinkwater met vulpunten in klassen en/of centrale aftappunten en voldoende drankfonteintjes op recreatieplaatsen. Alle suikerhoudende dranken worden geweerd uit de scholen.
Deze maatregelen zullen ervoor zorgen dat jongeren een evenwichtiger voedingspatroon hebben en dragen ook bij aan een betere gezondheid.
5. Een leuke vakantie voor elk kind
- kwaliteitsvolle (sport/speel/kunst/cultuur)kampen
- voldoende aanbod in recreatie
Meer achtergrondinformatie
We willen voor elke jongeren een fijn tijdverdrijf organiseren tijdens vakantieperiodes. We doen dit door laagdrempelige (zowel qua taalbarrière als financieel) kampen te organiseren en dit op verschillende vlakken: sport, spel, cultuur en kunst. Zo vindt elke jongere wel iets naar zijn zin. Deze kampen kunnen georganiseerd worden in de gemeentelijke en provinciale gebouwen en de schoolgebouwen in onze gemeente.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende recreatie aan te bieden aan jongeren. Voor sommigen is vertoeven in ons provinciaal domein het enige vakantiegevoel ze zich kunnen veroorloven. Aangezien De Schorre bijna de hele zomer niet beschikbaar is, is het niet meer dan normaal dat we alternatieven aanbieden. We kunnen in alle mogelijke parken of pleintjes die we hebben recreatie organiseren. Het terrein van De Klamp zou een perfect “vervang Schorre” kunnen zijn. Als we niets aanbieden, is er alleen de mogelijkheid om ‘ergens’ rond te hangen.
6. Gratis menstruatieproducten voor elke jongere
- openbare gebouwen
- (secundaire) scholen
Meer achtergrondinformatie
We zorgen ervoor dat we da taboes hierrond volledig laten verdwijnen. Elke Boomse jongere krijgt gratis toegang tot menstruatieproducten. We voorzien menstruatiekastjes op strategische plaatsen zowel op school als in alle openbare gebouwen. Het maken van deze kastjes kan perfect in samenwerking met een technische school of een sociale werkplaats. We zoeken sponsors en samenwerkingen om deze producten gratis aan te bieden.
Daarnaast maken we menstrueren en het gebruik van menstruatieproducten vrij van alle taboes. Het moet normaal zijn om erover te kunnen praten met elkaar. Dit doen we door op school vormingen te geven hierover. Als jongeren goed geïnformeerd zijn, begrijpen ze het beter, is het bespreekbaar en verdwijnt het niet in de donkere onbespreekbare zone. We geven aan gemeentepersoneel in openbare gebouwen ook vormingen en voldoende informatie(brochures) zodat jongeren weten dat ze met vragen terecht kunnen bij deze personen.