Groene gemeente
Boom is een van de meest dichtbebouwde gemeenten van Vlaanderen. De A12 snijdt onze gemeente doormidden en tal van toegangswegen gaan dwars door de woonkernen. De impact hiervan op de luchtkwaliteit en de verkeersveiligheid is enorm.We willen onze gemeente vergroenen. Dit komt de gezondheid van elke Bomenaar ten goede en door het creëren van extra groene ruimten werken we recreatie en sociale contacten in de hand. Historisch aangebrachte schade aan de natuur pakken we aan. De Rupelstreek telt enkele actiegroepen die in het belang van mens en natuur handelen. Dergelijke initiatieven rekenen steeds op onze steun.Boom omvormen tot een plek waar het gezond en aangenaam leven is, vraagt visie en daadkracht, maar is niet onmogelijk!
Wat wij willen
1. Sanering en behoud van de kleiputten
- sanering asbeststort
- maximaal behoud van het huidige historisch reliëf van de kleiputten
- minimale boomkap
- dekking van de saneringskosten via provincie
- inspraak van de actiegroepen en de bewoners in de toekomstplannen
Meer achtergrondinformatie
We willen een sanering van het asbeststort waarbij het hedendaags reliëf, fauna en flora zoveel mogelijk behouden blijven. Zo blijven de kleiputten bewaard als historisch erfgoed én als groene long voor onze gemeente en de hele streek. De kleiputten bevatten een schat aan fauna en flora met enkele beschermde diersoorten. Voor een nul-sanering waarbij enkel het asbeststort afgedekt wordt met een minimum impact op flora en fauna is slechts 200.000 m³ grond nodig. Voor deze optie moeten er ook maximaal 5 hectare bomen gekapt worden. De sanering volgens het nulalternatief zal geld kosten maar de ecologische return is zeer groot. Wij stellen voor dat de opbrengsten die de provincie haalt uit Tomorrowland geïnvesteerd worden in deze nul-sanering. Daarnaast steunen we de eis van de actiegroepen om deze sanering af te dwingen bij De Vlaamse Waterweg en engageren we ons om alle mogelijke acties om dit te bekomen te ondersteunen.
Het plan van de provincie bestaat erin de kleiputten volledig dicht te gooien met grond van het Saaftingedok. Op die manier wordt het hele terrein opgehoogd. Het natuurgebied zou bij dergelijke ingreep volledig verdwijnen. Dit komt erop neer dat het een goedkoop grondstort zou worden en we de groene long verliezen. Het zou 15 tot 20 jaar duren voor de natuur genoeg hersteld zou zijn. Er zijn ook veel onduidelijkheden over de nabestemming van het gebied bij volstorting. Er wordt gesproken over een golfterrein of over een recreatieve camping. Zo zou de provincie deze terreinen dus in de toekomst, met veel winst, kunnen verhuren aan grote festivals. Daardoor zou de kleiputten een stille dood sterven als groene long en als natuurdomein voor vele families uit de Rupelstreek. De Raad van Vergunningsbetwistingen heeft deze omgevingsvergunning na de vele bezwaren vernietigd. Wij staan volledig achter dit vernietigingsbesluit en zullen alle andere mogelijke plannen die raken aan het natuurgebied veroordelen.
Het blijft van zeer groot belang dat actiegroepen en de bewoners steeds inspraak blijven hebben in de toekomstplannen van de kleiputten, ook als er geen nul-sanering wordt gedaan. Alleen als er echte inspraak is en er ernstige inspanningen worden gedaan om alle omwonenden te betrekken, kunnen we spreken van een democratisch natuurbeleid. We willen daarom volledige transparantie en een open communicatie in de toekomstplannen van dit natuurgebied, geen verborgen agenda’s van bedrijven en geen voorgeprogrammeerde informatievergaderingen waar beslissingen gestuurd worden.
2. Betere milieu- en leefkwaliteit door overkapping van de A12
- meetpunten fijn stof
- overkapping A12
- sneltramlijn naar Antwerpen
Meer achtergrondinformatie
De A12 scheidt Boom al 25 jaar doormidden. Deze rijksweg zorgt ook voor enorme geluidshinder en veel fijn stof. Fietsers en voetgangers wagen elke dag hun leven bij het oversteken van de kruispunten aan de A12, die allemaal conflictkruispunten zijn. De A12 moet dus overkapt worden. Daarover is de Boomse politiek het al langer eens. Alleen vordert er niet veel. Men stopt zich weg achter het feit dat Vlaanderen, die eigenaar van de weg is, niet over de brug komt. We willen de druk opvoeren want de gezondheid en het welzijn van de Bomenaars hebben geen prijs.
We willen om de 500 meter meetpunten voor fijn stof opstellen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in samenwerking met AIRbezen, een project van de Universiteit Antwerpen. Fijn stof is DE oorzaak van luchtwegproblemen, hart- en bloedvaten. Door het fijn stof verliezen we in Boom de meeste gezonde levensjaren. Een te hoge hoeveelheid fijn stof kan zelfs leiden tot longkanker. Met de resultaten van de fijn stof-studie kunnen we de druk verhogen.
De volledige overkapping zorgt voor ruimte voor het aanpakken van andere problemen in onze gemeente: mobiliteit, veiligheid en groene ruimte. Het zou de ideale bedding zijn voor een sneltram naar Antwerpen en de naburige gemeenten. We denken dat de aanleg van een sneltramverbinding met Antwerpen tegelijk een goedkoop, vlot en ecologisch alternatief is voor veel autoverkeer tussen Boom en de provinciehoofdstad en op die manier op verschillende wijzen de Bomenaar ten goede komt. Door bovengronds enkel lokaal verkeer toe te laten, zal dit de verkeersveiligheid ten goede komen. Als we heel gedurfde beslissingen durven nemen, kunnen we er zelfs parken en dergelijke inrichten zodat het de beide helften van Boom terug meer verbindt.3. Vergroening gemeente
- publiek domein vergroenen
- tegelwippen stimuleren
- subsidie groen voortuintje
- een boom voor elke Bomenaar
- gemeenschappelijke (moes)tuintjes
Meer achtergrondinformatie
Door collectief in te zetten op vergroening zorgen we niet alleen voor een mooiere leefomgeving, maar draagt het ook bij aan een beter klimaat en de gezondheid van alle Bomenaars. Enkel op deze manier kunnen we de vooropgestelde doelstellingen halen.
Het publieke domein wordt aangepakt om meer groen toe te voegen. Overal waar het kan, wordt door de gemeentediensten onthard en groen aangebracht. De (binnen)plaatsen van publieke gebouwen zijn op zijn minst voor de helft groen. Bomenaars worden gestimuleerd ook voor hun eigen deur tegels te verwijderen. Bij deze tegelwipacties kunnen bewoners beroep doen op de gemeentediensten om te zorgen dat voetpaden nog steeds voldoende toegankelijk zijn, het tegelwippen op de correcte manier gebeurt en voor de aanschaf van planten.
Daarnaast worden er subsidies verstrekt voor het aanleggen van groene voortuintjes. Bewoners kunnen zo hun versteende voortuinen omtoveren tot groene oases. Zo worden buurten langzaam maar zeker terug groener. Ook worden er gemeenschappelijke (moes)tuintjes aangelegd, waar buurtbewoners samen kunnen tuinieren en genieten van de natuur. Op deze manier wordt de saamhorigheid vergroot en worden er duurzame initiatieven ontplooid in onze gemeente.
Elke Bomenaar heeft recht op een inheemse boom. Deze bomen kunnen ze planten in hun tuin of (in samenspraak met de gemeente) in de buurt. Op deze manier wordt Boom verrijkt met meer groen en worden onze straten en wijken aantrekkelijker en gezonder.4. Gratis containerpark en betaalbare huisvuilophaling
- gratis containerpark
- betaalbare huisvuilophaling
- huisvuilzakkenpakket voor iedere inwoner
- onderzoeken afvalbakken i.p.v. afvalzakken
Meer achtergrondinformatie
PVDA Boom wil van afvalophaling opnieuw een dienstverlening maken. Betaalbare afvalophaling aan huis en gratis toegang tot het containerpark zullen zorgen voor minder sluikstorten. Voldoende openbare vuilnisbakken moeten zwerfvuil tegengaan. De gemeente moet ook extra bewustmakingscampagnes opzetten om sluikstort en zwerfvuil te voorkomen.
Een gratis containerpark zou het probleem van zwerfvuil in onze gemeente een stuk kunnen oplossen. Op een dienstverlening zoals een containerpark kan en mag geen winst worden gemaakt. Als de kost voor het containerpark oploopt wordt zwerfvuil in de hand gewerkt. Mensen die de moeite doen om hun afval te sorteren en weg te brengen zouden daarvoor beloond moeten worden.
Afvalophaling is peperduur in Boom. Onder het mom van ‘de vervuiler betaalt’ wordt de rekening doorgeschoven naar de gewone Bomenaar. De grote vervuilers van de verpakkingsindustrie worden daarbij buiten schot gelaten. De Bomenaar sorteert beter dan ooit, maar toch moet hij nu veel meer betalen. De huisvuilophaling moet betaalbaar blijven. Elk gezin heeft daarom recht op een gratis huisvuilzakkenpakket per jaar. Per persoon krijg je 2 grote restafvalzakken of 4 kleine, per gezin krijg je 1 rol grote GFT-zakken of 2 rollen kleine en 1 rol PMD-zakken. Op deze manier maken we de huisvuilophaling voor de gezinnen een stuk betaalbaarder.
De ophaling van GFT wordt nog beter georganiseerd. Door elke bewoner gratis een groene container op maat aan te bieden naar gelang de grootte van het gezin zal het algemeen straatbeeld er een stap op vooruit gaan. De GFT-zakken scheuren zeer snel en daags na de ophaling zijn vele plaatsen in de gemeente besmeurd. We willen laten onderzoeken of we in onze gemeente kunnen overstappen op zo een systeem van containers.