Veilige gemeente
Iedereen voelt zich wel eens onveilig in het dagelijkse leven. Dat is een gevoel dat je besluipt zonder dat je het beseft. Het is ook een gevoel dat we als gemeenschap moeten aanpakken.Criminaliteit en geweld, vaak het gevolg van het werk van drugbendes, moet adequaat aangepakt worden. Het plaatsen van camera’s is geen oplossing hiervoor, we hebben mensen nodig. Tegenover georganiseerde misdaad is een nultolerantie nodig en geweld moet effectief bestraft worden. Enkel de problemen aanpakken is echter onvoldoende. We moeten zoveel mogelijk problemen weten te voorkomen. Daarom hebben we nood aan een degelijk preventiebeleid dat inzet op sociale rechtvaardigheid, sterke buurten en bereikbare wijkagenten.
Wat wij willen
1. Respect voor elkaar
- vormingen/lezingen (op school)
- respect gemeentediensten
- bruggenbouwers
Meer achtergrondinformatie
Daarom zetten we massaal in op sensibilisering. Op school, op de werkvloer, bij de gemeentediensten, … organiseren we vormingen of workshops. Op alle publieke plaatsen zorgen we dat er campagne wordt gevoerd om op een respectabele manier met elkaar om te gaan. Onrespectvol gedrag moeten we goed kunnen herkennen, benoemen en we moeten er gepast mee omgaan. In plaats van onmiddellijk te bestraffen, gaan op een verbindende manier in gesprek met alle partijen en zorgen ervoor dat deze situaties zich niet zullen herhalen.
2. Veiligheid in de wijk
- wijkagenten zichtbaarder
- betere straatverlichting
- nultolerantie misdaad
Meer achtergrondinformatie
Ten aanzien van misdaad hanteren we een nultolerantiebeleid. Veel te vaak wordt er open en bloot drugs verhandeld in hoekjes en steegjes, wordt er opzettelijk overlast (bijvoorbeeld met vuurwerk of lachgas) veroorzaakt of wordt er aan straatracen gedaan. Door streng op te treden tegen deze overtredingen en delicten wordt duidelijk gemaakt dat deze niet getolereerd worden en dat er consequenties aan verbonden zijn. Hierdoor worden de verborgen hoekjes in de wijken een minder aantrekkelijk doelwit voor criminelen en worden de straten geen raceparcours meer.
Het is ondertussen al meer dan eens bevestigd dat het bijplaatsen van nog meer camera’s geen soelaas bieden. De enige oplossing is zorgen voor een sociale controle. Wijkagenten moeten dichter bij de inwoners van de wijk staan. Door regelmatiger in de wijken aanwezig en aanspreekbaar te zijn, kunnen zij sneller reageren op eventuele problemen en overlast. Hierdoor wordt criminaliteit en ergernis sneller opgelost en wordt het gevoel van veiligheid versterkt.
Veiligheid begint bij zien en gezien worden. Goede straatverlichting speelt hierin een belangrijke rol. Dit zorgt ervoor dat donkere plekken en gevaarlijke situaties beter zichtbaar zijn waardoor het moeilijker wordt voor criminelen om ongezien hun gang te gaan, maar ook dat je jezelf op een veiligere manier verplaatst in bijvoorbeeld het verkeer. Het is dan ook belangrijk dat de gemeente zorgt voor voldoende en goed werkende straatverlichting in elke wijk.
3. Investeren in sociale rechtvaardigheid
- maatschappijmodel herbekijken
- versterking sociale zekerheid
- recht op werk
Meer achtergrondinformatie
Een stevig fundament van collectieve sociale rechtvaardigheid en zekerheid opent ook de deur naar andere normen en waarden. Pas wanneer de focus niet langer enkel ligt op het maximaliseren van winst, op de strijd van allen tegen allen en op oorlog in het algemeen, kunnen waarden zoals samenwerking, sociale bescherming, solidariteit en respect centraal komen te staan. Er zijn partijen die luidruchtig pleiten voor veiligheid, maar ondertussen een neoliberaal beleid voeren dat mensen uitsluit. Dit is niet alleen contraproductief, maar ook hypocriet.
4. (Drugs)preventie
- meer “straat”toezicht
- preventiebeleid
- wetgeving herbekijken
Meer achtergrondinformatie
Wij zetten in op sensibilisering en preventie bij het gebruik van drugs en alcohol. Dit gebeurt niet alleen op scholen, maar ook op straat en in het uitgaansleven. Door te investeren in de toekomst van onze jongeren, nemen we de wind uit de zeilen van georganiseerde criminaliteit. Het aantal jongeren dat drugs gebruikt en dealt, neemt toe. Tegelijkertijd zien we dat de grote mannen ontsnappen door bezuinigingen van de federale overheid op douane, gerechtelijke politie en parket. We mogen geen enkele jongere opgeven of overlaten aan de handen van drugshandelaars.
PVDA kiest voor het bevorderen van dialoog en communicatie in plaats van het opleggen van GAS-boetes. Met deze boetes is de lokale overheid zowel rechter en partij. Om een boete te betwisten, moet je zelf naar de politierechtbank stappen en de kosten daarvan dragen. Het gebruik van GAS-boetes bij jongeren is zelfs zeer bedenkelijk en ze werken sociaal onrecht in de hand. Het uitdelen van boetes lost de problemen in wijken niet op. In plaats van iedereen in het gareel te willen laten lopen door bestraffing, moeten we streven naar het oplossen van problemen. Natuurlijk zijn boetes nog steeds een optie als andere middelen niet effectief blijken.
Het waarborgen van de veiligheid van vrouwen moet de hoogste prioriteit krijgen. Vrouwen dienen zich veilig en beschermd te voelen, zowel in de openbare ruimte als thuis. Een gevoel van veiligheid is essentieel voor het welzijn en de vrijheid van vrouwen.
5. Voorrang aan veiligheid voor vrouwen
- algemeen veiligheidsgevoel
- middelen voor opvang- en hulpinitiatieven
- vorming voor professionals
Meer achtergrondinformatie
Bovendien is het noodzakelijk om professionals die met vrouwen en slachtoffers van geweld werken de juiste opleiding en training te bieden. Hulpverleners, politieagenten en medici dienen getraind te worden in het herkennen van signalen van geweld en het bieden van passende hulp en ondersteuning. Door te investeren in de training van professionals kunnen slachtoffers beter geholpen worden en kan het aantal gevallen van geweld tegen vrouwen worden teruggedrongen.
Het waarborgen van de algemene veiligheid van vrouwen is van cruciaal belang. Door te zorgen voor een algemeen gevoel van veiligheid, voldoende middelen voor opvang- en hulpinitiatieven en adequate training voor professionals, kunnen we bijdragen aan een samenleving waarin vrouwen veilig en vrij kunnen leven. Het is onze plicht om te streven naar gelijkheid en veiligheid voor alle vrouwen.