Werkende gemeente
Een gemeente die bruist van het leven, daar gaan we voor.Het handelscentrum dat al jaren in een negatieve spiraal zit, moet weer nieuw leven in geblazen worden. Zowel winkels als horecazaken verdienen in hun plaats terug. Alleen door een globale aanpak kunnen we de inwoners van de Rupelstreek terug naar Boom laten afzakken om hun aankopen te doen. Het (openbaar) vervoer moet aangepast worden aan de noden van een actief handelscentrum zodat we een maximum aan potentiële klanten kunnen aantrekken. 84.4% van de werkende Bomenaars werken niet in Boom. (Gemeentescan - 2023) In je eigen woonplaats werken, heeft een positief effect op vele vlakken: duurzaamheid, betrokkenheid, gezondheid, … Met een actief beleid op lokale tewerkstelling wordt hier een kentering in gemaakt. Alle dienstverlening die uitbesteed is, nemen we terug in handen.Wonen, werken, kopen en verbruiken in de eigen gemeente werkt bevorderend voor de welvaart van Boom.
Wat wij willen
1. Een bruisend handelscentrum
- aanmoedigingspremie starter
- maximale samenwerking tussen festivals en lokale handelaars
- leegstand handelszaken aanpakken
- buurtwinkels stimuleren
- bereikbaarheid
Meer achtergrondinformatie
We streven naar een maximale samenwerking tussen festivals en lokale handelaars. Voor alle festivals of activiteiten die doorgaan in onze gemeente willen we dat er in de eerste plaats naar de lokale handelaars wordt gekeken. Vaak worden er bedrijven van de andere kant van België aangedraafd terwijl Boom lokale handelaren heeft die net hetzelfde aanbieden. Dit is economisch en ecologisch niet de verstandigste keuze. Door markten en evenementen te organiseren die de handelaars in de spotlight zetten, zorgen we voor een win-winsituatie waarbij alle partijen profiteren van elkaars aanwezigheid.
Om de leegstand van handelszaken aan te pakken, gaan we actief op zoek naar oplossingen. Dit kan bijvoorbeeld door het herbestemmen van panden, het stimuleren van creatieve pop-up concepten of het aantrekken van nieuwe ondernemers. Het stimuleren van buurtwinkels is ook een belangrijk aspect. Door lokale winkels te ondersteunen en te promoten, dragen we bij aan de leefbaarheid van de buurt en bieden we een divers aanbod aan de inwoners.
We hechten veel waarde aan de bereikbaarheid van het handelscentrum. Een goede bereikbaarheid trekt niet alleen meer bewoners aan, maar ook bezoekers van andere gemeenten. Daarom investeren we in infrastructuur en mobiliteit om de toegankelijkheid van het handelsgebied te verbeteren door de bushalte te garanderen in het centrum en de parkings gratis te maken.
2. Beleid op maat van de Bomenaar
- opleidingsaanbod op lokale arbeidsmarkt afstemmen
- (openbaar) vervoer afstemmen
- leegstandsbeleid
- acties en evenementen
Meer achtergrondinformatie
Het (openbaar) vervoer stemmen we af op de behoeften van de Bomenaar. Een goed netwerk dat woon-, werk- en ontspanningsgebieden verbindt en toegankelijk is voor iedereen is noodzakelijk voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van onze gemeente. Dit zal bijdragen aan het verminderen van files, het stimuleren van duurzame mobiliteit en het vergroten van de toegankelijkheid van voorzieningen voor alle inwoners.
We voeren een effectief leegstandsbeleid om te voorkomen dat leegstaande panden verloederen en een negatieve invloed hebben op de leefomgeving. Door deze leegstand actief aan te pakken, bijvoorbeeld door herbestemming van panden of tijdelijke invulling, wordt de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van een gebied verhoogd. Dit draagt op zijn beurt weer bij aan een positief vestigingsklimaat voor bedrijven en bewoners.
De lokale overheid organiseert acties en evenementen georganiseerd die een belangrijke rol spelen bij het versterken van de lokale gemeenschap. Door het organiseren van activiteiten die de betrokkenheid en samenhorigheid bevorderen, wordt de sociale cohesie versterkt. Dit zal bijdragen aan een gevoel van trots en identiteit onder de inwoners en de leefbaarheid van een buurt of gemeente verbeteren.
3. Investeer in de gemeente
- investeren gemeentediensten
- toekomstsectoren
- investeringsbeleid aangepast aan sociale noden
- privatiseringen stoppen
Meer achtergrondinformatie
Het Booms investeringsbeleid dat is afgestemd op de sociale noden van onze gemeente zal sociale ongelijkheid tegengaan en kwetsbare groepen ondersteunen. Door te investeren in armoedebestrijding, huisvesting en sociale voorzieningen draagt de gemeente bij aan een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft.
We stoppen het privatiseren om zo te zorgen dat we controle en zeggenschap behouden over essentiële diensten en voorzieningen in Boom. Door te kiezen voor publieke dienstverlening kunnen we de belangen van de inwoners beter behartigen en zorgen voor transparantie en verantwoording. We gaan nog een stap verder om geprivatiseerde diensten terug in eigen handen te nemen. Dit komt de Bomenaar alleen maar ten goede.