Ziekenhuisbelasting 2017 wordt teruggestort. Hoera?

Goed nieuws voor de Bomenaar.  De ‘eenmalige ziekenhuisbelasting' die al 16 jaar loopt wordt beëindigd. Het bedrag van 2017 wordt zelfs teruggestort. Hoe blij moeten we daarmee zijn?

In 2001 werd de Bomenaar geconfronteerd met een extra 'ziekenhuisbelasting' van 124 euro per gezin. Dit zou een eenmalige belasting zijn om het faillissement van het OCMW ziekenhuis Den Brandt op te vangen. Een faillissement dat duidelijk te wijten was aan slecht beheer. Let wel, de belasting was dezelfde voor elke Bomenaar, ongeacht of hij of zij arm of rijk was.

Die belasting bleek meteen een vlotte inkomstenbron voor burgemeester Marnef. Die stelde de belasting niet alleen in, hij behield ze ook gedurende heel zijn mandaat als burgemeester (1995-2012). Ook de N-VA vond het niet nodig ze af te schaffen toen die in 2012 de burgemeesterssjerp kreeg. In 2017 betaalden de Bomenaars nog altijd de extra ziekenhuisbelasting, toen nog 65 euro per gezin.  Dit in een gemeente waar de armoede zeer groot is. Daartegenover kan je je bovendien afvragen wat er gebeurt met de inkomsten van Tomorrowland. Daar is op zijn zachtst gezegd weinig transparantie rond.  

In november vorig jaar besliste de gemeenteraad uiteindelijk om die totaal onrechtvaardige ziekenhuisbelasting af te schaffen. Intussen heeft elk Booms gezin daar op die 16 jaar al meer dan 1000 euro voor betaald. Als doekje voor het bloeden krijgt iedereen nu de belasting van 2017, welgeteld 65 euro, teruggestort. Mooi gebaar in een verkiezingsjaar? De Bomenaar zal wel oordelen! En wij willen er samen met u voor zorgen dat dit soort onrechtvaardige belastingen om zelfgemaakte gaten te vullen definitief tot het verleden behoort.